Heermoes

Miljoenen jaren geleden, lang voordat de mens zijn eerste stappen op aarde zette, werd de planeet beheerst door de plantengroep Equisetopsida. Aanvankelijk groeiden deze planten in het water, maar na verloop van tijd evolueerden ze tot echte landplanten. Tegenwoordig is heermoes (*Equisetum arvense L.*) de laatste overlevende vertegenwoordiger van deze "oorspronkelijke" plantenfamilie. Hoewel veel mensen heermoes als gewoon onkruid beschouwen, is het eigenlijk een plant met een rijke geschiedenis—ooit voedsel voor dinosaurussen, gebruikt in kruidendranken en als oeroud schoonheidsmiddel. Vandaag de dag is heermoes een populair ingrediënt in voedingssupplementen.

Een overlevende uit het dinosaurustijdperk

De paardenstaartplanten uit de tijd van de dinosauriërs waren, net als veel andere planten uit die periode, enorm groot. Om de gigantische planteneters te voeden, moesten deze planten een aanzienlijke grootte bereiken. Daarom waren veel planten uit de Equisetopsida-familie zo hoog als bomen, terwijl andere meer leken op de heermoes die we vandaag de dag kennen, met groene stengels die overal oprijzen. Deze planten voedden veel van de plantenetende dinosauriërs die we kennen uit films en tv—zowel de grote als de kleine. Maar na het plotselinge einde van het dinosaurustijdperk moest de heermoes zich opnieuw aanpassen om te overleven.

Waar kun je heermoes voor gebruiken?

Na het tijdperk van de dinosauriërs vond heermoes een nieuw publiek in het oude Griekenland en later in het Romeinse Rijk. De plant werd toen al gewaardeerd om zijn positieve effecten op haar en nagels, en in de Middeleeuwen begon men er thee van te zetten. Zoek je nu echter op heermoes, dan kom je waarschijnlijk vooral resultaten tegen over onkruidbestrijding. In de tuin kan heermoes namelijk een hardnekkig probleem zijn, omdat hij snel groeit en andere planten verdringt. Toch heeft deze plant ook veel heilzame eigenschappen. Zo is hij rijk aan silicium in de vorm van kiezelzuur, wat bekend staat om zijn gunstige effecten op haar en nagels, en hij bevat antioxidanten.

Heermoes vandaag

Tegenwoordig lijkt heermoes met zijn slanke, groene, naaldachtige takken op een miniatuur kerstboom. De bloemscheuten zijn bruin in het voorjaar en groen in de zomer, en de plant komt veel voor in heel Europa en Azië. In Denemarken vind je heermoes op open, vochtige plekken in tuinen, bossen, bermen, akkers en langs wegen. Als vaste plant groeit hij snel en rust hij zelden, met een hoogte die kan oplopen tot 50 cm.

Is heermoes eetbaar?

Heermoes wordt niet direct in gerechten verwerkt, maar extracten van de plant worden wel gebruikt in voedingssupplementen, vaak in combinatie met andere ingrediënten. Deze diuretische plant, rijk aan mineralen, kan bijdragen aan de nierfunctie door de uitscheiding van vocht en afvalstoffen te bevorderen, en hij staat bekend om zijn vermogen om de haargroei te stimuleren en te versterken. Hoewel deze effecten op het eerste gezicht misschien niet met elkaar te maken lijken te hebben, zijn ze eigenlijk verwant. Heermoes is een plant die van nature onstuitbaar groeit en oorspronkelijk in het water leefde voordat hij zich aanpaste aan het landleven en het waterverlies beheerste. Dus als er een plant is die zowel haargroei als waterafscheiding kan stimuleren, dan is het wel heermoes!

Heermoes als voedingssupplement

In voedingssupplementen kan heermoes daarom bijdragen aan het ondersteunen van de nierfunctie, met name bij het uitscheiden van vocht en afvalstoffen. De positieve effecten van een ingrediënt zoals heermoes worden gereguleerd door EU-wetgeving. Zodra een effect grondig is gedocumenteerd, mag het vermeld worden op producten die het ingrediënt in voldoende hoeveelheden bevatten en op de lijst van toegestane claims staan. Sommige toepassingen van planten en plantendelen staan nog op een wachtlijst, maar kunnen ook worden gebruikt om consumenten te informeren over het verwachte effect van het product of ingrediënt.

Nieuwsgierig?

Heermoes zit in dit Wellvita-product