Venkelzaad

Venkelzaad komt van bladvenkel, die in het Latijn *Foeniculum vulgare* wordt genoemd. Deze naam werd voor het eerst gepubliceerd door Philip Miller in de achtste editie van zijn *Gardeners Dictionary* in 1768. Het gebruik van venkel heeft echter een veel oudere geschiedenis; in het oude China werden de zaden gebruikt voor de behandeling van slangenbeten. Tot op de dag van vandaag zijn ze een belangrijk ingrediënt in traditionele natuurlijke remedies. Hoe is het gebruik van venkelzaden door de tijd heen veranderd, en wat zegt de wetenschap nu over hun effecten?

Waar kun je venkelzaad voor gebruiken?

Venkel komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en behoort tot de Apiaceae-familie (ook bekend als Umbelliferae), dezelfde familie als wortelen en peterselie. Het deelt een stamboom met komijn, dille en anijs. Hoewel venkel een smaak heeft die lijkt op anijs, kan de zoete, dropachtige smaak uiteenlopende meningen oproepen. De zaden zijn een populaire specerij in de keuken en maken deel uit van de Chinese vijfkruidenmix. Venkelzaad kan ook een kalmerende geur toevoegen; venkelolie wordt gebruikt voor aromatherapie en massage. Deze kalmerende eigenschap is niet nieuw; in middeleeuws Europa werd venkel om heel andere redenen gewaardeerd.

Een magisch verweer tegen het kwaad

In het middeleeuwse Europa, een tijd vol bijgeloof en angst, waren ziekte en armoede alomtegenwoordig. Veel mensen geloofden dat het kwaad altijd op de loer lag, klaar om ongeluk in hun huizen te brengen. Terwijl heksenverbrandingen en oorlogen plaatsvonden, ging het dagelijks leven gewoon door, en daarin speelde venkelzaad een bijzondere rol. Mensen zochten bescherming tegen het kwaad dat ze overal om zich heen zagen, en vonden die in de venkelplant. Ze hingen de plant bij hun deur op, in de overtuiging dat dit het kwaad zou afweren. Hoewel dit gebruik in de loop der tijd verdween, blijft venkel voor veel mensen belangrijk, zij het nu vanwege zijn heilzame eigenschappen.

Is venkelzaad gezond?

Venkel is een caloriearme plant die rijk is aan voedingsstoffen en antioxidanten. De zaden bevatten veel ijzer, magnesium, calcium, vitamine C en kalium, en de plant zelf kan een waardevolle toevoeging zijn aan een gevarieerd dieet. Net als bij andere kruiden bevatten venkelzaden estragol, een stof waarvan je niet te veel moet binnenkrijgen. In voedingssupplementen is de hoeveelheid echter zo laag dat dit geen reden tot zorg is. Over het algemeen zijn venkelzaad en venkel gezond, maar zoals met alles, is variatie belangrijk. Het blijft essentieel om een breed scala aan groenten te eten, zodat ons lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien is het goed om te onthouden dat venkelzaad, net als veel andere plantaardige ingrediënten, met mate geconsumeerd moet worden.

Van plantkunde tot moderne supplementen

Venkelzaden hebben een lange geschiedenis als kruidenremedie in verschillende culturen. Oude beschavingen zoals de Grieken, Romeinen, Chinezen en Egyptenaren gebruikten venkelzaden als natuurlijke remedie tegen spijsverteringsproblemen zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Later werd venkelzaad ook gebruikt als vochtafdrijvend middel om het urineren te reguleren. Hoewel niet alle effecten van venkelzaad wetenschappelijk bewezen zijn, weten we nu dat de zaden kunnen bijdragen aan normaal urineren en urine uitscheiden. Daarom verschijnen venkelzaden steeds vaker op de ingrediëntenlijst van moderne supplementen en gezondheidsproducten voor volwassen mannen die last hebben van verminderd urineren.

Venkelzaad als voedingssupplement

Voedingssupplementen benutten de natuurlijke eigenschappen van venkelzaad, zoals de vochtafdrijvende werking. Dit helpt onder andere bij het ondersteunen van normaal urineren en het bevorderen van de uitscheiding van afvalstoffen door de nieren. De positieve effecten van een ingrediënt zoals venkelzaad worden gereguleerd door EU-wetgeving. Zodra een effect goed gedocumenteerd is, kan het worden vermeld op producten die het ingrediënt in significante hoeveelheden bevatten, en het wordt dan opgenomen op een lijst van toegestane claims. Sommige toepassingen van planten en plantendelen staan momenteel nog op een wachtlijst, maar kunnen ook worden gebruikt om consumenten te informeren over de verwachte effecten van een product of ingrediënt.

Nieuwsgierig?

Venkelzaad zit in dit Wellvita-product