Geschiedenis van de menopauze

Duik in de fascinerende geschiedenis van de menopauze

De menopauze beschrijft de periode rond de laatste menstruatie van een vrouw, een tijd die voor velen wordt gekenmerkt door opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen. De productie van het geslachtshormoon oestrogeen neemt af en een nieuwe levensfase breekt aan.
Tegenwoordig zien we het als een natuurlijke verandering, maar vroeger werd de menopauze met argwaan - zelfs angst - bekeken. Wat was dat mysterieuze zweten? En waarom stopte de maandelijkse bloeding?

Van Aristoteles tot kruidendokters

In het oude Griekenland van Aristoteles was er geen specifiek begrip van de menopauze zoals we dat vandaag kennen. Toch merkte de beroemde filosoof op dat er "iets veranderde" bij vrouwen vanaf hun veertigste levensjaar. Of dit betekende dat vrouwen openlijk spraken over hun ervaringen met opvliegers en dergelijke in de straten van Athene, blijft een mysterie, aangezien er weinig historische gegevens zijn die teruggaan tot die tijd.

Als we verder teruggaan in de geschiedenis, naar de Middeleeuwen, worden de omstandigheden nog moeilijker te achterhalen. Ziekte, armoede en oorlog maakten het leven buitengewoon onvoorspelbaar. Veel vrouwen leefden niet lang genoeg om de symptomen van de menopauze te ervaren. Degenen die dat wel deden, zochten discreet hulp bij lokale "wijze vrouwen" die bekend stonden om hun uitgebreide kennis van kruiden en medicinale planten. Deze wijze vrouwen liepen echter ook het risico van vervolging tijdens periodes van heksenvervolging, wat hen dwong om hun kennis discreet te delen.

Kortom, er waren aanzienlijke redenen voor vrouwen om hun ervaringen met de menopauze stil te houden in die tijden van geschiedenis.

Rode klaver helpt bij de bekende overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, prikkelbare gevoelens en als u zich rusteloos voelt*. Salie helpt bij nachtelijk transpireren*.

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

Engelen uit de 19e eeuw

In de 19e eeuw onderging de samenleving aanzienlijke veranderingen, en de rol van vrouwen werd belangrijker, met name in de hogere sociale klassen. Ze werden verwacht om thuis een vredige omgeving voor hun gezin te creëren, een toevluchtsoord tegen de snel veranderende moderne wereld. Deze idealisering vroeg van hen om zachtmoedig, passief en opofferend te zijn, vaak omschreven als "de engel des huizes." Het naleven van zo'n ideaal was echter moeilijk, vooral tijdens de menopauze, toen veel vrouwen -toen en nu- te maken kregen met onaangename symptomen zoals overmatig zweten, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Op dat moment was er geen beroep doen op een wijze vrouw in het bos voor hulp bij deze opvliegers.

Aan de andere kant begonnen mannelijke artsen de symptomen te herkennen die vrouwen op latere leeftijd ondervonden, en in 1821 introduceerde arts Charles Negrier de term 'menopauze' om dit fenomeen te beschrijven. Nu konden welgestelde vrouwen naar de dokter gaan voor hun klachten over zweten en opvliegers. Maar wat voor behandelingen waren er in die tijd beschikbaar, en hielpen ze eigenlijk?

In de 19e-eeuwse maatschappij was het vermogen van een vrouw om kinderen te baren nauw verbonden met haar vrouwelijkheid. Daarom werd de menopauze vaak niet gunstig ontvangen. Het werd gezien als iets onnatuurlijks en zelfs als een gevaarlijke aandoening die de vrouwelijke identiteit aanviel. Want waarom stopte de maandelijkse menstruatie? En hoe beïnvloedde dit de al als "gevoelig" beschouwde geest van vrouwen? Deze opvatting leidde ertoe dat veel vrouwen de diagnose "hysterie" kregen als ze klaagden over overmatig zweten en een gebrek aan energie. Het woord "hysterie" is afgeleid van het Griekse woord 'hystera', wat "baarmoeder" betekent. Het werd gebruikt om een scala aan gedragingen te verklaren, van rusteloosheid tot overenthousiasme, gedrag dat afweek van het toenmalige ideaal van vrouwelijk gedrag. Gelukkig is deze diagnose vandaag de dag vergeten en wordt de menopauze beschouwd als een natuurlijk en onvermijdelijk onderdeel van het leven van een vrouw.

Een natuurlijke oplossing voor opvliegers?

In de jaren zestig werd gedacht dat hormoontherapie het antwoord was op de uitdagingen van de menopauze, met als doel vrouwen die hierdoor werden beïnvloed, weer in overeenstemming te brengen met wat als "vrouwelijk" werd beschouwd. Hedendaags wordt de menopauze niet meer vanuit dat perspectief benaderd, en de meeste mensen geven de voorkeur aan natuurlijke oplossingen voor deze natuurlijke levensfase. Om die reden zijn plantaardige supplementen nu erg populair geworden. Bijvoorbeeld, rode klaver kan helpen bij het verminderen van opvliegers, terwijl salie bijdraagt aan een normale zweetfunctie en het welzijn tijdens de menopauze bevordert*. Het zijn natuurlijke antitranspiratiemiddelen die op een harmonieuze manier samenwerken met het lichaam.

Let op: Voedingssupplementen kunnen effectief zijn, maar het is altijd belangrijk om medisch advies in te winnen en de juiste dosering en gebruiksinstructies te volgen bij het overwegen van dergelijke producten.

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

Plotseling zweten -toen en nu

Zweten vormde in het verleden voornamelijk een uitdaging voor vrouwen, vooral omdat de toen geldende normen heel anders bepaalden wat als acceptabele kleding werd beschouwd dan in de moderne tijd. Terwijl tegenwoordig loszittende kleding met ruimte om te ademen de norm is, werden vrouwen vroeger gedwongen zich in korsetten en rokken te wringen die tot aan hun enkels reikten. Veel van hen vroegen zich daarom waarschijnlijk af: "Waarom zweet ik zo?" En dat was een volkomen geldige vraag. In de 19e eeuw had de wetenschap geen bevredigend antwoord op waarom vrouwen opvliegers kregen. In feite geloofden veel artsen toen dat de menopauze een onnatuurlijke aandoening was die uitgebreide behandeling vereiste. Daarom werd zweten beschouwd als iets dat het beste verborgen kon blijven.

Tegenwoordig wordt de menopauze steeds meer gezien als een natuurlijk levensstadium dat gevierd moet worden. Desondanks blijft zweten nog steeds een taboe en praten maar weinig vrouwen openlijk over de incidentele opvliegers die ze ervaren. Dit is jammer, want de wetenschap heeft sinds de introductie van de term "menopauze" door Charles Negrier aanzienlijke vooruitgang geboekt. We begrijpen nu bijvoorbeeld waarom zweten optreedt. Het is het gevolg van een afname van de productie van oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon, tijdens de menopauze, wat het lichaam gevoeliger maakt voor temperatuurschommelingen. Hierdoor treden vaak nachtelijke opvliegers op, maar ook opvliegers overdag. Sommige van deze opvliegers duren lang, terwijl andere intens zijn maar snel voorbijgaan.

Menopauze komt van de Griekse woorden "pausis" (pauze) en "mēn" (maand).

Het verwijst naar het stoppen van de maandelijkse bloeding.

Menoflora

De overgang en opvliegers

Menoflora is o.a. gebaseerd op rode klaver, dat helpt bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers en ondersteuning biedt bij wisselende stemmingen tijdens de overgang** en op salie, dat helpt bij nachtelijk transpireren**. Bevat ook vitamine B6, dat bijdraagt tot de regulering van de hormonale activiteit. 

**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.

Eenmalige aankoop
€ 49,95
Herhaalgemak 60 tabletten/elke 2. maand Bespaar € 10 per levering
Tevredenheidsgarantie
€ 19,95
Eerste levering met 50% korting € 19,95
Minimale prijs incl. verzendkosten € 24,85

Hierna per levering € 39,95
Minimale prijs incl. verzendkosten € 44,85

Slechts € 0.67 per dag herhaalgemak
Op voorraad
Bestel vóór 14.00 uur en we verzenden direct
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00