13 OORZAKEN VAN EEN SLECHTE NACHTRUST

Waarom kan ik niet goed slapen?

Als je tot diep in de nacht in bed woelt, klaarwakker bent en niet in slaap kunt vallen, ben je niet de enige. Veel mensen kampen met een slechte nachtrust - en dat is slecht nieuws voor ons welzijn. Slecht slapen kan een negatieve invloed hebben op verschillende aspecten van onze gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips om beter te slapen.

Veel mensen ervaren problemen met hun slaap

De meeste mensen slapen wel eens slecht en de meeste mensen hebben er last van. Dat is geen wonder. Onze slaap heeft een enorm effect op ons lichaam, zowel fysiek als mentaal. Als we slapen herstellen ons lichaam en onze hersenen zich en er is niet veel voor nodig om slaapproblemen ons dagelijks leven te laten beïnvloeden. Het lichaam heeft vooral een diepe slaap nodig om de hormonen te produceren die ons lichaam en onze hersenen helpen onderhouden.

De effecten van slechte slaap zijn niet altijd onmiddellijk merkbaar, maar het lijdt geen twijfel dat slaapgebrek, te veel slaap en slechte slaap een tol eisen van je lichaam en je gezondheid.

Maar waarom is het zo moeilijk om genoeg te slapen? Er zijn veel redenen waarom je slecht of helemaal niet slaapt. Zowel interne als externe oorzaken spelen een rol. Daarom kan het moeilijk zijn om precies te weten wat de oorzaak is van je slaapproblemen, omdat er meerdere factoren tegelijk in het spel kunnen zijn.

Hieronder bespreken we de 13 meest voorkomende redenen waarom je niet goed slaapt en leggen we uit hoe je beter kunt slapen.

1. Je hebt wisselende bedtijden

Één van de belangrijkste dingen voor ons vermogen om in slaap te vallen is ons circadiane ritme. Zonder een goed circadiaan ritme zal het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Ons circadiane ritme wordt geregeld door de interne klok van ons lichaam, die ons vertelt wanneer we moeten opstaan, wanneer we moeten eten en wanneer we naar bed moeten gaan. Daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen - voor zover mogelijk - dat je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat. Dit geldt ook voor het weekend, wanneer veel mensen graag later opblijven of uitslapen. Maar als je een goede nachtrust wilt, kun je het beste elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed gaan.

2. Je gaat te laat naar bed

Naast het hebben van wisselende bedtijden, kan te laat naar bed gaan er ook voor zorgen dat je slechter slaapt. Zoals hierboven vermeld, is de nacht het moment waarop het lichaam en de hersenen herstellen. Maar het maakt niet uit wanneer je slaapt of naar bed gaat. Het stresshormoon cortisol wordt gereguleerd door je circadiane ritme, en voor de meeste mensen is het stresshormoon op zijn laagst om 2 uur 's nachts, terwijl het stijgt tussen 7 en 8 uur 's ochtends, wanneer de meeste mensen moeten opstaan. Cortisol speelt dus een belangrijke rol om ons 's ochtends wakker te maken en 's avonds in slaap te laten vallen. Mensen met slaapproblemen worden echter vaak wakker rond 2 uur 's nachts, wanneer het cortisolniveau juist heel hoog is. Daarom kun je het beste tussen 22.00 uur naar bed gaan. Als je na 2 uur naar bed gaat, kan dat het cortisolniveau in je lichaam beïnvloeden, waardoor je minder goed slaapt dan wanneer je eerder naar bed was gegaan.

3. Je stelt jezelf bloot aan schermlicht, vóór je gaat slapen

Wat ook een grote invloed kan hebben op je vermogen om in slaap te vallen, is hoeveel tijd je elke dag voor een scherm doorbrengt. Computers, tablets en televisies zenden specifiek blauw licht uit dat ons vermogen om in slaap te vallen kan beïnvloeden. De reden hiervoor is dat blauw licht de productie van het slaaphormoon melatonine door het lichaam vermindert, waardoor we alerter worden. Als je dus een goede nachtrust wilt, helpt het om de tv 30-60 minuten voordat je naar bed gaat uit te zetten. Als je voor een scherm moet zitten, kun je overwegen om de lichtintensiteit te dimmen zodat je minder wordt blootgesteld aan blauw licht. Je kunt ook overwegen om je smartphone niet als wekker te gebruiken, maar een traditionele wekker die geen blauw licht afgeeft. Op die manier hoef je je smartphone niet mee te nemen naar de slaapkamer.

4. Je eet en drinkt vlak voor het slapengaan

Je eetgewoonten kunnen ook een belangrijke oorzaak zijn van een slechte slaapkwaliteit. Wanneer we grotere maaltijden eten, zoals een laat diner of grote hoeveelheden zoetigheid, zorgt dit ervoor dat onze bloedsuikerspiegel piekt, waardoor we meer energie krijgen en wakker worden in de uren die volgen. Als je vlak voor het slapengaan eet of cafeïnehoudende koffie drinkt, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Het beste is om niets te eten binnen 4 uur voordat je gaat slapen. Hoe langer de tijd tussen je grotere maaltijden en bedtijd, hoe beter. Er zijn echter bepaalde voedingsmiddelen die het aminozuur tryptofaan bevatten, dat in het bloed wordt omgezet in melatonine. Enkele van deze voedingsmiddelen zijn amandelen, bananen, gedroogde dadels, paddenstoelen en vette vis. Je kunt overwegen om een aantal van deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen als je slaapproblemen hebt.

Sanaforte - jouw hulp voor een betere nachtrust

5. Je lichaam mist essentiële voedingsstoffen

Udover dine snackvaner kan du også overveje at kigge på dine generelle spisevaner.

For hvis din kost mangler nogle af de mest essentielle aminosyrer eller næringsstoffer, kan det påvirke din søvn. Et typisk eksempel på dette er mangel på magnesium eller kalium.

Som resultat af manglende essentielle næringsstoffer døjer mange danskere f.eks. med muskelspændinger og uro i benene, som kan vække dem om natten, hvilket forstyrrer søvnen. Derfor er det vigtigt at spise en sund, varieret kost.

6. Je drinkt te veel alcohol

Je drinkgewoonten kunnen ook invloed hebben op je vermogen om in slaap te vallen. Dat komt omdat alcohol een diureticum is - wat betekent dat als je alcohol drinkt, vooral 's avonds, de kans groter is dat je 's nachts moet opstaan om naar het toilet te gaan. Deze onderbreking van je slaap heeft een negatieve invloed op je slaapkwaliteit. Daarom is het een slecht idee om alcohol te drinken voordat je gaat slapen. Alcohol kan ook invloed hebben op hoeveel REM-slaap je krijgt en hoeveel lichte slaap je krijgt, wat resulteert in een slechtere slaapkwaliteit.

7. Roken kan leiden tot minder diepe slaap

Naast alcohol kan ook roken je slaap negatief beïnvloeden. Sigaretten bevatten een hele reeks stoffen die zowel de duur als de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden. Net als bij alcohol kan roken leiden tot minder diepe slaap, waardoor veel rokers zich waarschijnlijk minder uitgerust voelen.

Er zijn aanwijzingen dat de [col=#20BB8B/hoofdtaak van slaap] het onderhouden van de hersenen is.

8. Je traint kort voor het slapengaan

Een ander onderdeel van onze levensstijl dat een grote invloed kan hebben op onze slaapkwaliteit is ons niveau van lichamelijke activiteit. Regelmatige lichaamsbeweging is cruciaal voor ons vermogen om in slaap te vallen en dus voor onze slaapkwaliteit. Als je lichamelijk actief wilt zijn voordat je gaat slapen, moet je het bij matige lichaamsbeweging houden, zoals een wandeling maken voordat je gaat slapen. Op deze manier krijg je frisse lucht en verbruik je energie zonder je lichaam in de vechtmodus te zetten, wat gebeurt als we hardlopen, krachttraining doen of andere intensieve trainingen doen. Als we intensief sporten, gaat onze hartslag omhoog en wordt er meer bloed naar de werkende spieren gestuurd. Daarnaast scheidt het lichaam adrenaline af, die het lichaam vertelt hard te werken. Op de korte termijn helpt adrenaline de spieren van energie te voorzien in de vorm van suiker en zuurstof, waardoor de hartslag stijgt zodat we klaar zijn voor de strijd. Maar we hebben geen adrenaline nodig als we slapen, omdat het de slaap verstoort.Als je intensiever wilt sporten, overweeg dan om dit 's ochtends of overdag te doen, maar niet 's avonds.

9. De temperatuur in je slaapkamer is te hoog

Om te kunnen slapen is het cruciaal dat de fysieke omgeving in en rond onze slaapkamer in orde is. Daarom kan het ontwerp van je slaapkamer ook een belangrijke rol spelen in je slaap. Als het op slapen aankomt, zijn er twee dingen waar het lichaam op reageert: duisternis en koelere temperaturen. Mensen zijn altijd gewend geweest om te slapen als de zon onder is, wat zowel duisternis als een daling van de temperatuur veroorzaakt. Daarom is de temperatuur in je slaapkamer van invloed op het vermogen van je lichaam om tot rust te komen. Als uitgangspunt moet de temperatuur in je slaapkamer ruim onder de 20-22 graden liggen die je normaal in huis verwarmt. De ideale temperatuur in je slaapkamer is tussen de 18-19 graden of kouder.

10. Je snurkt als je slaapt

Velen snurken in hun slaap zonder dat ze het doorhebben. Maar als je ooit een partner hebt gehad die snurkt, dan weet je waarschijnlijk hoeveel invloed het kan hebben op je slaap. Maar niet alleen de persoon die naast de snurker ligt, heeft er last van. Ook de snurker heeft er last van. Want als we snurken, kan het leiden tot meer onrustige slaap of onvoldoende slaap, omdat we de neiging hebben om 's nachts wakker te worden, waardoor we niet de juiste hoeveelheid ononderbroken slaap krijgen om ons verfrist en uitgerust te voelen.

11. Je bed past niet bij je lichaamsvorm

Je bed kan ook een grote invloed hebben op je slaap. Je lichaam heeft de juiste ondersteuning nodig om tot rust te komen. Het is vooral belangrijk om een matras te hebben die je huidige lichaamsgewicht ondersteunt. Dit wordt nog belangrijker als je last hebt van veel voorkomende lichamelijke kwalen zoals rugklachten.

Wist je dat slaap cruciaal is voor je [col=#20BB8B/immuunsysteem?]

12. Je bent in de menopauze

Een andere factor die invloed heeft op onze slaap is leeftijd. Naarmate we ouder worden, neemt de behoefte aan slaap af. Een vrouw van 70 of 80 jaar heeft niet dezelfde hoeveelheid slaap nodig als een vrouw van 25 of 30 jaar. Vrouwen die de menopauze doorgaan, ervaren verschillende hormonale veranderingen als gevolg van afnemende niveaus van progesteron en oestrogeen. Naast slaapproblemen kunnen deze veranderingen ook leiden tot opvliegers, wat het in slaap vallen bemoeilijkt.

13. Stress en piekergedachten

Een laatste, mogelijk belangrijke reden waarom veel mensen moeite hebben met slapen, is omdat ze gestrest zijn. Stress kan fysiek zijn, waarbij het lichaam zich niet goed voelt en moet ontspannen, of het kan meer mentaal zijn. Mentale stress verwijst naar een situatie waarin je het moeilijk vindt om de gedachten in je hoofd onder controle te houden en ze met rust te laten. Er kunnen echter veel goede redenen zijn waarom gedachten in je hoofd rondvliegen, zoals stressvolle levensgebeurtenissen, financiële zorgen en dergelijke, waardoor het moeilijk kan zijn om je gedachten te laten afdrijven, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen. Omgekeerd kan stress er ook toe bijdragen dat je 's ochtends vroeg wakker wordt en nog meer slaap verliest, maar stress is moeilijk "op te lossen" omdat het van dag tot dag kan veranderen. Maar over het algemeen gaat het erom vast te stellen wat specifiek stress veroorzaakt in je dagelijks leven, zodat je actie kunt ondernemen om je zorgen aan te pakken. Daarnaast vinden veel mensen dat meditatie hen kan helpen te kalmeren, net als natuurlijke plantaardige producten voor slaapproblemen. Voor sommigen kan het echter nodig zijn om professionele hulp te zoeken om de juiste hulpmiddelen te krijgen om van stress en op hol geslagen gedachten af te komen.

Sanaforte

Ondersteunt de nachtrust

De ingrediënten in Sanaforte kunnen u helpen te ontspannen en lekker te slapen. Het product is gebaseerd op 4 geselecteerde planten. Kamille en citroenmelisse dragen bij tot ontspanning**, terwijl hop een rustgevende werking heeft en een goede nachtrust ondersteunt**. Schizandra kan helpen omgaan met stress**.

**Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

Eenmalige aankoop
€ 49,95
Herhaalgemak 60 tabletten/elke 2. maand Bespaar € 10 per levering
Tevredenheidsgarantie
€ 19,95
Eerste levering met 50% korting € 19,95
Minimale prijs incl. verzendkosten € 24,85

Hierna per levering € 39,95
Minimale prijs incl. verzendkosten € 44,85

Slechts € 0.67 per dag herhaalgemak
Op voorraad
Bestel vóór 14.00 uur en we verzenden direct
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00